Kaj dogaja? Stereo razstava

Kuratorici: Petja Grafenauer, Vanja Žanko

Sodelujoči umetniki: Lovro Artuković, Viktor Bernik, Jasmina Cibic, Ivan Fijolić, Ištvan Išt Huzjan, Jaša, Gorazd Krnc, Kristina Lenard, oKo, Puma34, Arjan Pregl, Marko Tadić

Se še spomnite, ko je ob pol osmih zvečer cela družina sedla pred televizor in čakala na TV Dnevnik? No, časi se spreminjajo. Ne le zato, ker se je pojem družine spremenil, odkar delamo deset in več ur na dan + vikende, ampak tudi zato ker sta se spremenila fokus in način posredovanja informacij. Da bi našla temo dneva, bom obiskala Twitter.

Twitter postaja tisti mainstream kraj, kjer kolektivno razpravljamo o temah, ki so v trendu. In to globalno. O čem se je govorilo leta 2009? Poglejte temo Trending Topics na Twitterju. Govorilo se je o strahovih svinjske gripe, o show-business zvezdah na čelu z Michael Jacksonom in Lady GaGa, pa o neizogibni Susan Boyle, filmskih hitih kakršni so Harry Potter, New Moon, District 9, Star Trek in Avatar, o športnih dogodkih tipa Super Bowl in Wimbledon, o tehnoloških inovacijah kakršni sta Google Wave in Windows 7. #Nowplaying je najpogostejša objava preteklega leta; vsi pišejo o tem, kateri komad pravkar poslušajo...

V delih umetnikov, ki jih razstavljava, sva prepoznali teme, ki zanimajo tudi naju, najine prijatelje in najine ljubezni. Ne-umetnostne zgodovinarje, ne-umetnike in ne-kuratorje. Teme, ki zanimajo tudi ljudi na Twitterju. Teme, ki so razumljive globalno. Preberite najin izbor Twitter izjav v katalogu, ki spremlja razstavo. Te so nama najbližje in naju spomnijo na nekatere segmente izbranih in razstavljenih umetniških del. Avtor kataloga je Vasja Cenčič. Za prevode sta poskrbela Veljko Njegovan in Sunčan Stone. Piko na I sta dodala oba ghost writerja. Do obiska razstave skočite še na http://sites.google.com/site/stereoexhibition/works.

Dejstvo je, da danes, bolj kakor kadarkoli prej, obstajajo globalne sinhronosti. Pojavljajo se zaradi globalnega trga in zaradi hitre izmenjave informacij na svetovnem spletu. Sinhronosti med hrvaškimi in slovenskimi umetniki so enake sinhronostim mladih glasbenikov ali arhitektov po celem svetu. Vsi sledijo trendom in ustvarjajo nove, da bi postali konkurenčni na globalnem trgu.

Temo sinhronosti razgrajujeva tudi s postavitvijo razstave. Vsakega izmed parov umetniških del razstavljava v enem izmed ambientov. Od tod tudi naslov Stereo razstava. Ambienti sestavljajo enoten razstavni prostor, spet brez meja in brez uporabe zidov. Pri postavitvi je sodeloval zagrebški študent arhitekture Mario Furčić.

Naloga, ki sva si jo zadali pri postavitvi, je bila takšna:

  • predstaviti sinhronosti v delih slovenskih in hrvaških umetnikov – razstavljava jih v slovensko/hrvaških parih. Posledica: brisanje meja - umetnost je globalna.
  • predstaviti brisanje meja - dela dveh umetnikov razstaviva kot da gre za dela enega umetnika. Posledica: ukinjanje avtorstva.
  • predstaviti ukinjanje avtorstva - ob razstavljenih delih ne navajava imen umetnikov. Posledica: razstave ne sestavljajo individualna imena, ampak ustvarjeni ambienti.
  • predstaviti ambiente - delom v prostoru dodajava elemente. Ključni element je razsvetljava. Posledica: razstava je celota, ki jo sestavljajo posamezni ambienti.
Naše generacije v Italiji, Španiji in Franciji imenujejo baby loosers. Naši prihodki so manjši od stroškov, zaposlujemo se izven strok za katere smo šolani, živimo nomadska življenja, najemamo stanovanja in pozno snujemo družine. Napovedujejo nam življenje, ki bo siromašnejše od življenj naših staršev. A dokler bomo zmogli, bomo ustvarjali takšne razstave, ki nas veselijo in se povezujejo z našim, še vedno izpolnjenim in odličnim vsakdanom. Ta mesec smo se veselili cenenih letov v Berlin, prvega 3D igranega filma Avatar v domačih kinematografih, novega albuma Arcade Fire in prihajajočega albuma Kate Nash, koncerta Air in nekaj novih epizod serij Weeds in True Blood. Zaenkrat še nismo baby loosers.

Petja Grafenauer